FSC®

FSC®

Forest Stewardship Council (FSC)® is een non-profitorganisatie met een hoofdkwartier in Bonn in Duitsland. De organisatie werd in 1993 in Toronto opgericht op initiatief van milieuorganisaties uit 25 landen. Anno 2010 wordt FSC® ondersteund door het internationaal bedrijfsleven, overheden, maatschappelijke- en milieuorganisaties als World Wide Fund for Nature, Greenpeace en ICCO.

De organisatie is opgericht om het verantwoord beheer van bossen te bevorderen, met name in tropische gebieden. De zogenaamde FSC®-standaard (ook wel de principes en criteria genoemd) voor verantwoord bosbeheer brengt sociale, milieu- en economische belangen in balans. Bosbeheer conform deze standaard, met hieraan gekoppeld mogelijke hout- en papierproductie, beschermt bossen voor huidige en toekomstige generaties.

Het middel dat daarbij gebruikt wordt is het FSC®-keurmerk, dat toegekend wordt aan hout, houtproducten en papier. Een houtbedrijf of een ander bedrijf dat FSC®-gecertificeerd wil worden, het FSC®-keurmerk wil gebruiken en FSC®-gecertificeerde producten wil verwerken en/of verhandelen moet meewerken aan een audit door onafhankelijke certificeringsinstanties. Er wordt gewerkt met een chain of custody waarbij het hout van kap (in de gecertificeerde bossen) tot aan eindproduct gevolgd wordt.

Iedere organisatie met een Chain of Custody registratie die FSC®-gecertificeerde producten verwerkt en/of verhandelt moet een specifieke administratie bijhouden.

Het FSC®-keurmerk is geen garantie van kwaliteit, het is enkel een bewijs dat het hout en papier komen uit bossen die beheerd worden conform de FSC®-standaard. Deze standaard geldt internationaal gezien als een garantie voor verantwoord bosbeheer.

Een organisatie met vergelijkbare doelstellingen is PEFC.

FSC® certificaat
Download FSC® certificaat