Verbouwing grachtenpand Amsterdam

Project: Verbouwing grachtenpand Amsterdam

Architect: Kodde Architecten

Categorie: Architecten

“Van Schaik is sterk in coördinatie, is onze ervaring.”

In opdracht van Kodde Architecten was Bouwbedrijf Van Schaik in 2017 betrokken bij de ingrijpende verbouwing en restauratie van een monumentaal pand in Amsterdam. Een stevige klus, bouwkundig en qua coördinatie. “Van Schaik is een modern werkend bedrijf dat sterk is in coördinerende taken. Dit zorg voor efficiency en voorkomt fouten”, aldus architect Jorrit Mulder.

Van Schaik werkt sinds 2012 regelmatig voor Kodde Architecten. Dit bureau voert jaarlijks zo’n dertig opdrachten uit, waaronder veel renovatie- en herstelwerk. Voor het pand aan de Herengracht maakte Kodde Architecten een strak en minimalistisch ontwerp, met respect voor en passend bij het monumentale karakter van het pand.

Volledig gestipt en deels opnieuw gefundeerd

“Het pand was slecht onderhouden, waardoor we het volledig hebben gestript en ook deels opnieuw moesten funderen”, vertelt Jorrit. “Ingewikkeld, want het is een rijksmonument. We moesten dus heel omzichtig te werk gaan. We hebben daarom veel voorwerk verricht, waarbij gespecialiseerde partijen metingen en berekeningen hebben uitgevoerd. Daarna hebben we het verder opgepakt met Van Schaik. Want ook tijdens de uitvoering stuit je bij dit soort projecten altijd op onverwachte zaken. Zo stuitten we op 24 rotte balkkoppen. Om het draagvermogen te herstellen, hebben we deze balken bewerkt met epoxyhars. Een ingrijpende klus die we niet konden voorzien.”

Zorgvuldige afstemming van de werkzaamheden

“In een monumentaal pand kun je ook niet zomaar nieuwe leidingwerk aanleggen”, vervolgt Jorrit. “Het is altijd lastig om de juiste plekken te vinden waar het leidingwerk doorheen kan. Bij dit project waren natuurlijk installatieadviseurs betrokken, maar uiteindelijk komt het aan op de bouwkundige uitvoering en op een zorgvuldige afstemming van alle werkzaamheden. Belangrijk, want er wordt vaak te gemakkelijk gedacht over het geven van opdrachten. Het is de kunst dat iedere specialist op het juiste moment en op de juiste wijze zijn deel van de opdracht uitvoert. Vooral bij renovaties is dat complex. Van Schaik vervult die coördinerende rol altijd heel goed, is onze ervaring.”

Van Schaik is een modern werkend bedrijf dat sterk is in coördinerende taken. Dit zorg voor efficiency en voorkomt fouten.Jorrit Mulder
Volgend project:Renovatie Onze Lieve Heer op Solder