Nieuwe gevel in originele stijl voor de Oranjepanden

Project: Nieuwe gevel in originele stijl voor de Oranjepanden

Architect: Bouwbedrijf Van Schaik

Categorie: Woningbouw

Het onmogelijke mogelijk maken

In de Oosterparkbuurt staat een nieuw gezondheidscentrum met daarboven 12 gelijksvloerse appartementen. De voorgevel, die grenst aan de Derde Oosterparkstraat, oogt niet nieuw. En dat klopt. Bouwbedrijf Van Schaik bouwde deze gevel in de oorspronkelijke oude stijl. Met kennis van renoveren en het toepassen van nieuwe procedés. Dit in opdracht van woningcorporatie Ymere.

Ingewikkelde constructies

“We kregen de foto’s van de originele gevel bij de bouwtekeningen”, vertelt werkvoorbereider Hans van der Maas. “Op basis maakten we de oorspronkelijke sierelementen opnieuw. Het zijn allemaal ingewikkelde constructies met tijdrovende, specialistische metseltechnieken. Zo heeft de gevel een natuurstenen plint. De portieken hebben lambriseringen en geglazuurde hoekstenen. En boven de vensters zitten gebogen metselwerk, accentstekens, vormstenen en mozaïeken.”

Nieuwe, duurzame materialen

Bouwbedrijf Van Schaik maakte deze bijzondere gevelelementen na met nieuwe, duurzame materialen. De gevel voldoet daarmee aan de eisen van het huidige bouwbesluit. “In plaats van een dikke massieve muur maakten we een spouwmuur. De stenen lieten we speciaal bakken in de gewenste kleur en precies op maat. Daardoor ziet de muur er vanaf de straat uit zoals vroeger.”

Prefab gevelelementen

Boven de kozijnen prijken gemetselde togen. “Het metselen hiervan zou echter veel tijd en vakmanschap vergen. Daarom kozen we voor prefab-gevelelementen. Hierbij de stenen bevestigd op een gewapend-betonplaat die precies in de juiste vorm en afmetingen is ontworpen. Vervolgens plaatsten we alle elementen in de gevel. Dit bespaarde veel tijd en daarmee geld.”

Efficiënt en voordelig bouwen

Bouwbedrijf Van Schaik heeft veel kennis van zowel renoveren als het toepassen van nieuwe procedés. Hans: “Daardoor kunnen we efficiënt en voordeliger bouwen. Dit tot tevredenheid van de opdrachtgever. Want zo maken we een opdracht die onmogelijk lijkt toch mogelijk.”

We kunnen efficiënt en voordeliger bouwen. Dit tot tevredenheid van de opdrachtgever. Want zo maken we een opdracht die onmogelijk lijkt toch mogelijk.Werkvoorbereider Hans van der Maas
Volgend project:Renovatie Plesman Hotel Nyenrode