Verbouwing gemeentehuis Gooise Meren

Project: Verbouwing gemeentehuis Gooise Meren

Architect: Van Schaik

Categorie: Overheid

“Praktisch ingestelde bouwer die altijd naar oplossingen zoekt”

De circa 400 ambtenaren van de nieuwe fusiegemeente Gooise Meren werken voortaan vanuit het gemeentehuis in Bussum. Tussen oktober 2016 en november 2017 werd dit bestaande gebouw volledig omgebouwd en geschikt gemaakt voor Het Nieuwe Werken. Bouwbedrijf Van Schaik voerde alle bouwkundige werkzaamheden uit. “Van Schaik is praktisch ingesteld en is altijd bereid te zoeken naar praktische oplossingen”, aldus directievoerder Eric ’t Hart van gemeente Gooise Meren.

Het Nieuwe werken

Per 1 januari 2016 zijn de gemeenten Muiden, Naarden en Bussum samengevoegd tot de nieuwe gemeente Gooise Meren. Een mooie aanleiding om te starten met Het Nieuwe Werken: tijd- en plaatsonafhankelijk werken. Hiervoor was een ingrijpende verbouwing noodzakelijk. Eric: “De kleine kantoorkamertjes maakten plaats voor open en transparante werkruimten met flexplekken. We vernieuwden de wanden en plafonds, vervingen de radiatoren door klimaatplafonds en vervingen de oude kozijnen door nieuwe energiezuinige. Ook de raadzaal renoveerden we volledig.”

Prijs- en kwaliteitscriteria

“Na een Europese aanbesteding viel de keuze voor de bouwkundige werkzaamheden op Bouwbedrijf Van Schaik. Eric: “We selecteerden op een aantal prijs- en kwaliteitscriteria, zoals het gebruik van duurzame materialen, het plan voor het bouwverkeer en de bouwopslag, het plan om de overlast zoveel mogelijk te voorkomen en de communicatie met de gebruikers van het pand; zij moesten zo ongehinderd mogelijk kunnen doorwerken. Van Schaik organiseerde en coördineerde het werk en zorgde dat de omgeving was geïnformeerd.”

Praktisch ingesteld

De klus werd uitgevoerd in twee fasen. In totaal ging met om zo’n 5.000 m² oppervlak. “In fase 1 renoveerden we de bestuursvleugel en een groot deel van de kantoren. Fase 2 betrof de renovatie van de resterende kantoren en de raadszaal. “Van Schaik is heel praktisch ingesteld. In geval van onverwachte situaties waren ze altijd bereid om ad-hoc oplossingen te bedenken. Zo hadden we bedacht om een deel van de nieuwe installatie voor de luchtbehandeling en de verwarming nabij de liftschacht/het bestaande ketelhuis op het dak te realiseren. Maar tijdens de bouw werd duidelijk dat deze installatie daar moeizaam zou passen. Technisch bleek het beter om het in de kelder te realiseren. Van Schaik schakelde snel en paste samen met Unica het ontwerp aan.”

Binnen de perken

De overlast bleef binnen de perken. “Vooral het breek- en boorwerk in het beton was minder prettig voor de medewerkers, maar Van Schaik deed er alles aan om de overlast zo klein mogelijk te houden. Bijvoorbeeld door het zwaarste werk voor 9 uur, nar vier uur of in het weekend uit te voeren.”

 

Van Schaik is praktisch ingesteld en is altijd bereid te zoeken naar praktische oplossingendirectievoerder Eric ’t Hart
Volgend project:Verbouwing woonzorgcentrum Maarssen